brood cover

Zelf brood bakken is lekker, gemakkelijk, snel en goedkoop.

Zie hier hoe eenvoudig het is.

Zelf brood bakken is gemakkelijk, snel, goedkoop en lekker. Als je het nog nooit gedaan hebt, lijkt het heel ingewikkeld, en overal vind je weer andere recepten. Hier lees je hoe eenvoudig het eigenlijk is.

Bovendien komt het allemaal niet zo nauw: als het deeg te droog is, doe je er wat water bij. Als het deeg te nat is, doe je er wat meel bij. Als het plakkerig blijft, kun je het toch gewoon te rijzen leggen. Als het niet goed rijst, doet het dat alsnog in de oven.

Ongeveer drie uur nadat je begint, is je brood klaar; je bent er zo'n 15 minuten mee bezig, de rest van de tijd is het aan het rijzen, bakken of afkoelen.

Je kunt allerlei soorten meel online kopen. Als je het meel koopt in een Turkse of Marokkaanse groentewinkel/supermarkt, ben je aan ingredienten ongeveer 80 cent kwijt, en aan stroomkosten nog eens 20 cent. Totaal dus een Euro voor een brood van 700 gram.
In diezelfde winkel kun je pakjes instant gist kopen van 125 gram.

Als je altijd zelfgebakken brood eet, heb je kans op jodium-tekort. Lees hier meer over jodium in zout en brood.

De volgende onderdelen komen aan de orde:
1. Wat heb je nodig.
2. Mengen en kneden.
3. Rijzen en bakken.
4. Links en sociale media.


Wat heb je nodig

Ingredienten:

  • 250 gr wit meel of patentbloem.
  • 250 gr volkoren meel.
  • 10 ml (= twee theelepels = 7gr) gist (instant gist of gedroogde gist).
  • 10 ml (= twee theelepels = 10gr) suiker.
  • 5 ml (= een theelepel = 10gr) zout.
  • 20 gram (een plak) boter.
  • 300 ml lauw water.

Gist, suiker en zout zijn in kleine hoeveelheden moeilijk af te wegen. Daarom doen we het met een maatschepje (5ml) of afgestreken theelepel.

Materieel:

  • Weegschaal
  • Grote mengkom
  • Maatbeker
  • Maatschepje of theelepeltje
  • Theedoek
  • Bakplaat, liefst afgedekt met bakpapier
  • Keukenwekker, of de timer op je mobiel

Mengen en kneden

Doe alle droge ingedienten in de mengkom.


Roer alles door elkaar en voeg het water toe.


Kneed de massa met je handen. Het deeg wordt steeds homogener, en als het goed is ook steeds minder plakkerig.


Blijft het te veel aan je handen plakken, strooi dan wat extra meel over je handen.
Als niet al het meel wordt opgenomen in de massa, voeg dan een paar druppels water toe.

Ook al voelt het misschien eerder goed, kneed tenminste 5 volle minuten door.


Uiteindelijk is het deeg min of meer een bol. Leg die in de mengkom, met de handdoek er overheen. Zet op een plek die tenminste op kamertemperatuur is.


Zet de kookwekker op 40 minuten: de eerste rijs.


Rijzen en bakken

Na (tenminste) 40 minuten strooi je een heel klein beetje meel op het aanrecht. Pak de gerezen bol deeg uit de kom en druk die op het aanrecht plat, zodat een soort lap ontstaat.


Vouw die driedubbel, en dan in de andere richting nog een keer dubbel. Druk het deeg weer zo plat mogelijk.


Vouw het weer driedubbel, min of meer in de vorm van een brood.

Leg dit op het bakpapier op de bakplaat.
Zorg dat de 'naad' aan de onderkant komt.

Leg de theedoek weer over het deeg...
... en laat het weer 40 minuten staan: de tweede rijs.

Verwarm de oven voor op 210 graden (electrische oven) of 190 graden (hete lucht oven).

Schuif de bakplaat met het brood maar zonder de theedoek in de hete oven.


Zet de kookwekker weer op 40 minuten.

Na een paar keer merk je vanzelf of je iets heter of iets langer bakken beter vindt.

Daarna zet je de oven uit.

Haal het brood uit de oven...

...en laat het op een rooster afkoelen en uitdampen, gedurende nog eens 40 minuten.

Nu kun je het brood snijden en eten.
EET SMAKELIJK!



Reacties, links, sociale media


Like/volg/deel onze broodbak pagina op Facebook, en blijf op de hoogte van nieuwtjes.
1. (voor desktop / laptop / pc) Klik op de "like" in deze foto:


2. (voor smartphone/tablet met facebook app) Klik op deze duim en dan nogmaals op like in de app:


Dank zij jullie site heb ik voor het eerst in mijn leven op 63 jarige leeftijd een brood gebakken. Heb precies de ingredienten en rijs- en baktijden aangehouden, in een keer gelukt. We smullen, heerlijk, vanaf nu gaan we zelf bakken.

Ik wilde u even laten weten dat ik brood heb gebakken volgens uw recept en methoden, het is bij mij in een keer gelukt, deeg plakte niet, en was ook niet te droog.

Ik heb echt nog nooit zulk lekker brood gehad, dus ik zeg: doen
zwangerschapspagina.nl

Bedankt voor dit eenvoudige en heerlijke broodrecept. Het is echt geweldig en heerlijk.

Nooit geweten dat brood bakken zo eenvoudig was!
Dankzij jullie "hoe bak ik een brood"-beeldverhaal bak ik nu al ons brood zelf.
En iedereen die het proeft beaamt dat het veel lekkerder is dan supermarktbrood!

Ik wil jullie gewoon even bedanken voor dit mooie, eenvoudige en vooral gezonde recept!
Voor ons geen gekocht brood meer :-)

powered by waterlily-unlimited V6.2.33 email wp@waterlily-unlimited.nl



create counter