Filter koffie met de hand opgieten - het is een van de lekkerste manieren om koffie te zetten.
Je hebt smaak, sterkte en kosten helemaal zelf in de hand door het soort koffie dat je kiest.
Je zult merken dat met de hand opgegoten koffie lekkerder smaakt dan uit een koffiezetapparaat, ook als je precies dezelfde koffie gebruikt.
Zelf zetten is goedkoper en lekkerder dan met moderne apparaten zoals Senseo, Nespresso of Tassimo.
Filterkoffie is gezonder, omdat schadelijke cholesterol-verhogende vetten door het papieren filter worden opgevangen.
Kook de benodigde hoeveelheid water.
Laat het na het koken tenminste een minuut afkoelen.
Doe een papieren koffiefilter in de houder en zet die op de koffiepot.
Maak het filter eventueel een beetje vochtig. Dan trekt er minder koffiesmaak in het filter en dus meer in je koffie.
Schep de (gemalen) koffie in de filter. Ongeveer een schepje per kopje.
Als je een theelepeltje gebruikt: een schepje met een berg.
Uiteraard kun je de koffie naar smaak sterker of minder sterk maken.
Zet de koffiepot op een vlamverdeler (warmhoudplaatje) op een laag pitje
Giet eerst een klein scheutje water in het filter...
...en laat dit een minuutje "wellen".
Giet dan het filter (bijna) vol.
Als de koffie is doorgelopen, giet dan opnieuw water in de filter.
Ga zo door tot je de juiste hoeveelheid koffie hebt.
Goed laten doorlopen.
Het papieren filter met de koffiedrab kan in de compostton of de groenbak.
Inschenken.
Suiker en melk naar smaak toevoegen.
Het is ook heel gemakkelijk om één kopje koffie te zetten:
neem een kleinere filter en filterzakjes maat 101 en zet dit direct boven op je koffiekopje.
Tip: verwarm het kopje even voor.