Of je nu espresso, cappuccino, macchiato, lattes of americano wilt maken, de basis
is altijd de espresso. Espresso is een bereidingswijze, waarbij heet water onder
druk door de koffiepoeder geperst wordt. Hiervoor is helemaal geen dure
ruimtevretende electrische machine nodig, het kan ook op het fornuis met een
eenvoudig espresso koffieapparaatje (moka-express, espressokan of espressokoker). (Niet te
verwarren met een cafetierre of perculator.)
Zelf zetten is goedkoper en lekkerder dan met moderne apparaten zoals Senseo, Nespresso of Tassimo
Draai het bovenste deel van het koffieapparaat af.
Verwijder de koffiehouder (koffiefilter) uit het onderste deel.
Vul het onderste deel met water. (Ventiel vrijlaten.)
Plaats de koffiefilter terug.
Vul de koffiefilter met koffiepoeder.
Zoals gezegd is espresso een bereidingswijze, niet een bepaald soort koffie.
Het is wel van belang dat de koffie die je gebruikt fijn en regelmatig
gemalen is. Gebruik dus geen snelfiltermaling maar espresso-maling.
Zelf hebben we ook goede ervaringen met Narasu's koffie uit Zuid India.
Verdeel de koffiepoeder
gelijkmatig en strijk het een beetje glad.
Draai het bovenste deel van het koffieapparaat weer op zijn plaats.
Zet het koffieapparaat op een laag pitje.
Vanaf het moment dat de koffie begint door te lopen, zet je het vuur zo laag mogelijk om geen bittere smaak te krijgen.
Als je een inductie-kookplaat hebt, vooral niet een hoge stand gebruiken. 5 of 6 op een schaal tot 10 is voldoende.
Cappuccino
Terwijl de espresso opstaat, kun je desgewenst de voorbereidingen voor een cappuccino gaan treffen:
Giet wat melk in een opklopbeker
Stevig opkloppen
In de magnetron opwarmen.
In een pannetje op het fornuis opwarmen en opkloppen met een garde kan
natuurlijk ook.
Serveren en variaties
Als het kannetje op het fornuis gaat pruttelen is de espresso bijna klaar. Je moet er wel bij blijven om het apparaat niet te laten droogkoken.
Als je een kopje stevige espresso wilt drinken, kun je dat in een voorverwarmd kopje schenken.
Voor een americano doe je er een zelfde hoeveelheid heet water bij.
Of je gebruikt de espresso om er cappuccino van te maken.
Giet het in een flinke kop.
Doe de warme opgeklopte melk er bij.
Het schuim mooi bovenop laten vallen.
Om het af te maken er wat cacao-poeder op strooien.
Is dat geen plaatje?
Zo, nu lekker genieten.
Breathe.
Adem.
Ontspan.
Narasu's Coffee Outlet, Coimbatore, Tamil Nadu, India